ileri demokrasi

mad scientist
günümüz edebiyatına rte’nin kazandırdığı etkileyici bir masal.

bir çok yazar bu masalı farklı bakış açılarından tekrar yorumlamıştır. aşağıda bir tanesi bulunmaktadır.

hayali bir ülkenin ve halkının başına gelenleri konu alır. ülkede halk fark etmeden rejim değiştirilir. adına da ileri demokrasi denir. devleti, milleti, vatanı koruması gereken askerler, gerçekleri yazmaya yeminli gazeteci ve yazarlar, bilimin ışığında yürüyen bilim adamları ve sesini çıkaracak kadar cesur ya da aptal insanlar içi fare dolu zindanlara atılır. yönetim halkı o kadar kör etmiş o kadar eğitimsiz bırakmıştır ki düşüncelerini söylemek vatanı savunmak suç hale gelmiştir. aziz vatanın bütün savunma hatları cebren ve hile ile ele geçirilmiştir. halk birbirinden ayrılmış parçalanmış adeta birbirine düşman hale getirilmiştir. yıllardır hoş beş yaşamaya alışmış halk artık ışığı kaybetmiştir. kimisinin zaten gözü görmemekte mütemadiyen her sakallıya dede her sorulana evet demektedir.

burada yazarın "dir" ve "tir" leri bittiği için edebi metine devam edemiyor. masalda genç neslin ne yaptığı bilinmiyor. peki bu durum gerçek olsaydı atamızın cumhuriyeti emanet ettiği gençler ne yapardı?
tasarimharikasi
demokrasi bizim için tramvaydır istediğimiz durağa gelince ineriz kabilinden konuşan tayyibin niyetini afişe eden kavram. daha önce müslümanlık kendisini kesmemiş olacak ki biz inançlı müslümanlarız tarzında bir açıklama yapmıştı. demokratlık az gelince "ileri demokrasi" demesi buna benzer bir olgu herhalde.
alti ok ve bilim
çelişkidir. demokrasinin ilerisi olmaz. demokrasi, yunanca demos kratos yani halk yönetimi demektir. bunun ilerisi gerisi olmaz. temsili ve doğrudan gibi farklı türleri vardır. eski yunanda doğrudan demokrasi vardı. şimdi temsili demokrasi. bu ülkede demokrasi olmaz olamaz.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol